Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Bila time puasa buat entry tp time raya x buat entry, cam tak kene plak ye x?

Nak citer psl kuih-muih raya yg sayer suke la.. First, saye suke biskut Makmur or Arab. Memane pon ok, beza ada kacang ngan tadek kacang je. Zaman skolah menengah hingga zaman Universiti, rajin wat biskot ni. Tak pernah miss tetiap tahun. Siap ada auntie2 mintak resipi lg (sedap la tu biskot i.. gebu u.. hahaha). Tapi dah start keje ni x sempat dah la nak buat. Walaubagaimana pon, sepanjang bulan Ramadhan ni saye dah bekesempatan merasa biskot Makmur. Maceh kepada yang memberi. Rilly appreciate it :)

** Biskot Makmur**

Kedua, saye suke biskot Sarang Semut. Tapi x penah lg cuba buat sbb tau leceh. Nak kene parut plak kan. Demand btol, nak makan biskot payah2 aje. Sedap oo.. Tp payah btol nak jumpe kat umah org. Harapnye tahun ni ramai la hidang biskot ni ye.. Bleh merasa :p

** Biskot Sarang Semut**

Ketiga dalam list, biskot Semperit. Biskot ni kan ada mcm2 bentuk. Ada yang panjang berjalur, ada yang bentuk bunga. Saya suke bentuk panjang berjalur tu(demand lagi..). Penah la buat biskot ni 2x. Rangup. Nyum2..

**Biskot Semperit**

Selain 3 biskot di atas, saya ada suke biskot Waniey buat(opismate) tahun lepas. Sedap.. ada choc chip, oat.. Besemangat saye mkn biskot tu. Esoknye Waniey bagi 1 tupperware kat saye. Hihi.. tak malu btol saye. Rezeki jangan ditolak dek non! Waniey, tahun ni buat le lagi ye..

Ada lagi 1, biskot mak kawan saye buat. Saya makan time blaja kat UTM Skudai dulu. Sedap, berunsur choc chip gak. Ala2 biskot Famous Amos gitu. Pas tahun tesebut dah x jumpe biskot tu, ibunda nye dah tak buat.

Meleret pulak citer psl biskot. Ada pengalaman nak kongsi ni. Time form 4/5 dulu, skolah saye ada buat projek sains dgn menyuruh student buat produk. Group saye buat kerepek dari biji nangka. Time tu dah dkt bulan Ramadhan. Ntah dari mana datang angin puss2, saye tepk nak buat biskot rayer yang diadun dgn biji nangka. Tadek la bubuh sketol tros camtu. Mau nye pengsan. Rebus la dulu then lumatkan. Dipendekkan cerita, ramai plak suke biskot tu. Hihi.. Malangnye time buat tadek plak catat segala operasinye sbb mmg syok sendiri je rekacipta resepi sendiri kan. Skali nak buat lagi, dah lupe... Kwang3x.. Skali seumur idop je la jawabnye.


Haish, dah start teringin nak makan lemang dan rendang. Sabar2.. Rayer sebulan, sempat nak mencari kan? Last year bli lemang ngan rendang kat Jusco Midvalley sbb sepanjang balik rayer, tak jumpe makanan idaman hati tu. Sedap you..

Andai ada silap dan salah, harap dimaafkan ye (tertakluk kepada situasi semasa di dlm blog mahupun di alam nyata). Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin...


You Know You Love Me.. XoXo!

4 comments:

  1. Slamat Hari raye angah!!bile nk dtg umh ni??

    ReplyDelete
  2. angah, nak resepi kuih makmur. mauh try wat!!!! :)

    ReplyDelete
  3. slamat ari raya!
    nak biskutttttt!!!

    ReplyDelete
  4. naachoce : camat ghayer! alang yg dah slamat g umah angah. maceh sbb dtg dan bwk g beraye umah muni.

    adeq jue : resepi biskot arab@suji ader ah. biskot makmur xpenah wat. reti mkn je :p

    nieja : camat ghayer! biskot tunjuk je byk kat umah thn ni. jemput2..

    ReplyDelete